Przepis na sos koperkowy z ziemniakiem kalarepkowym. Posiłek odpowiedni od pierwszej fazy diety keto.
Przepis odpowiedni od 1. fazy.
Na 1 porcję będziesz potrzebować
- wywar warzywny 0,5 -1 l,
- 1 miarka omletu warzywnego KetoMix,
- koperek,
- sól i pieprz,
- kalarepa,
- syrop z cykorii,
- jajko (już od pierwszej fazy).
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotuj wywar warzywny. Zalecamy warzywa najpierw podsmażyć. W tym czasie obierz kalarepę i pokrój w kostkę. Ugotuj ją w osolonej wodzie tak samo jak się gotuje ziemniaki. Ugotuj jajko na twardo. Do 0,5 l wywaru dodaj posiekany koperek. Zagotuj i dodaj ½ miarki mieszanki do omletu. Dokładnie wymieszaj. Jeśli sos nie chce zgęstnieć to dodaj jeszcze jedną miarkę mieszanki do omletu. Dodaj do smaku ocet, sól i pieprz. Zalecamy ocet najpierw przegotować aby pozbyć się szczypiącego smaku. Nie straci kwasowości, ale będzie delikatniejszy. Jeśli chcesz to możesz dosłodzić syropem z cykorii. Zalecany sposób podania z kalarepkowym ziemniakiem i ugotowanym jajkiem.
Smacznego!