Przepis na włoską zupę z cukinii. Posiłek odpowiedni od pierwszej fazy diety keto.
1 porcja
Od 1. fazy
Co będziesz potrzebować
- łyżkę oliwy z oliwek
- 1 łyżkę drobno posiekanego czosnku
- garść posiekanych liści bazylii
- sól morską i pieprz mielony
- Cukinię (najlepiej średniej wielkości), przekrojoną wzdłuż na ćwiartki a następnie na plastry o grubości 1 cm
- 750 ml wody lub wywaru warzywnego
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 1 miarka zupy warzywnej KetoMix
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany do ozdoby
Sposób przygotowania
Na średnim ogniu rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Podsmaż na niej czosnek, bazylię i posoloną cukinię. Smaż ok 10 minut, aż cukinia zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodaj pieprz, zalej wywarem lub wodą i gotuj 8 minut. Zdejmij z ognia. Trzy czwarte zupy zmiksuj na krem i dodaj do reszty zupy. Dodaj pietruszkę. Dodaj sól do smaku. Rozlej zupę do talerzy i każdą porcję ozdób odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Do swojej porcji nie zapomnij dodać jedną miarkę KetoMix zupy warzywnej.